V tradiční “lasárně” kdekoliv na indické ulici vám odváží zhruba 200 g jogurtu, přidají cukr, led, občas pár zníček kardamomu nebo jiného koření a vše rozmixují. Podle přání je možné přidat například banány nebo mango.
Tradiční lassi je tzv. salted lassi nebo jen lassi, to znamená bez přísad. Často je ochuceno opraženými zrníčky kuminu.
Sweet lassi jsem již zmiňoval. Může být oslazeno cukrem ale také i růžovou vodou nebo ovocnými sirupy.
No a pokud byste chtěli něco opravdu speciálního — zeptejte se na Bhang lassi. Avšak pozor na následky. Bhang se totiž vyrábí z čerstvých listů a semen marihuany.
Mně vždy chutnalo víc lassi dělané přímo na stánku než v restauracích. Je větší a čerstvější. I když na hygienu a styl některých stánků je třeba si zvyknout. Jedna z nejlepších lasáren, kterou mám rád a dávám si zde lasi pravidelně, je na jednom rohu Paharganže v Delhi poblíž hotelu Metropolis.
Recept na jogurtové lassi
4 porce
- 800 g bílého jogurtu
- 3 lžíce cukru
- špetku mletého kardamomu
- lze přidat i mléko, banán, mango…
- led
Postup
V mixéru smíchejte jogurt, cukr, ovoce a kardamom. Rozmixujte. Podávejte.